Afvalzakken

Afvalzakken bestaan er in vele soorten en maten. We kennen allemaal wel de Komo vuilniszakken, met bekende gele details. Deze zakken zijn behoorlijk stevig en kunnen een flinke hoeveelheid afval aan. Ben je meer op zoek naar een budget oplossing? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben een breed assortiment afvalzakken. Van kleine prullenbakken voor individueel gebruik tot LDPE-afvalzakken voor een grote hoeveelheid afval, hier vind je ze! Weet je niet zeker welke maat afvalzak je nodig hebt? Onze rekentabel helpt je op weg!

Meer lezen
Filter products Filteren
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Grote merken, groot voordeel. Zoek op merk.
  • Wepa
  • Satino Black
  • Kimberly-Clark
  • Europroducts
  • Ingoman
  • Gojo
  • tork
  • Santral
  • Oxy-gen
  • Vendor

Afvalzakken bij Hygienepapier.nl

Een vuilniszak of afvalzak is een kunststofzak en meestal vervaardigd met een dikte variërend van 50 tot 150 micron. Deze kunststofzakken zijn er in allerlei kleuren en worden door de gebruiker gebruikt om afval te sorteren. Iedere kleur heeft zijn functie en doeleinden. Het gebruik van de vuilniszak voor het aanbieden van vuilnis ontstond in Nederland halverwege de jaren 1960. Tot die tijd beschikte elk huishouden over een metalen vuilnisemmer, die periodiek aan de straat gezet diende te worden. Het legen van de emmers was zwaar werk, en een oplossing werd gezocht om de vuilnismannen te ontlasten. Nu kunnen we dus kiezen uit kunststofzakken in diverse kleuren, maten en dikte's. U kunt zelf de juiste afmeting van een afvalzak berekenen. Dat doet u als volgt.
Ronde afvalbak: Bij een ronde afvalbak vermenigvuldigt u de diameter (doorsnee) met Pi (=3.14) om zo de omtrek van uw afvalbak te berekenen. Dit getal deelt u weer door 2. Hiermee krijgt u de minimale benodigde breedte van de afvalzak. Voor de lengte van de zak neemt u de hoogte van de afvalbak + 15-20cm (voor de overlap).
Vierkante afvalbak: U berekent de minimale breedte van de afvalzak als volgt: De lange zijde van de afvalbak (lengte)+ de korte zijde (breedte) = de breedtemaat van uw zak. Voor de hoogte (lengte) neemt u de lengte van de bak + 15-20cm voor de overlap.

Sterkte van de afvalzak
Een aantal factoren spelen een rol bij de sterkte van een vuilniszak. Namelijk de dikte en het productieproces. De dikte van de vuilniszakken wordt aangegeven in micrometer (mu). Een micrometer is een duizendste deel van een mm. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in het typen productieproces tussen LDPE, HDPE en MDPE. LDPE is de afkorting voor Lage dichtheid polyetheen. LDPE is een vuilniszak die wordt gemaakt bij hogedruk (ongeveer 2000 bar). LDPE vuilniszakken kenmerken zich als dik, rekbaar,zacht en stevig. Deze vuilniszakken zijn ideaal voor middel (keukenafval) en zwaar afval (karton, hout, metaal, gft-afval). LDPE vuilniszakken worden veel gebruikt in de keuken, school- /sportkantines en afvalcontainers (afvalcontainerzakken). HDPE is de afkorting voor hoge dichtheid polyetheen. HDPE is een vuilniszak dat wordt gemaakt bij lagedruk met behulp van een katalysator. De HDPE vuilniszakken kenmerken zich als dun, zacht en makkelijk te scheuren bij producten met scherpe randen. Deze vuilniszakken zijn ideaal voor licht afval (papier, tissues). HDPE vuilniszakken worden veel gebruikt op het kantoor, aan de werkwagen, toiletgroepen en in openbare ruimtes. MDPE is de afkorting voor medium dichtheid polyetheen. MDPE- vuilniszakken kenmerken zich als een vuilniszak met een hogere weerstand tegen scheuren en hebben een lagere dichtheid als een HDPE-vuilniszak. MDPE vuilniszakken worden bijvoorbeeld gebruikt als meeuwenzakken. Een aantal gemeenten kampen met meeuwenoverlast. Hier zijn speciaal vuilniszakken voor ontwikkeld waar meeuwen niet doorheen kunnen prikken. Deze vuilniszakken zijn herkenbaar aan de gele kleur en de extra stevige textuur. Uit onderzoek is gebleken dat de kleur geel onaantrekkelijk is voor meeuwen.